Skip to main content

Förr älskade jag att hälla upp ett glas rött och ställa i handen på honom när vi hade gäster – han blev så charmig då, det var som att alla hans bästa sidor samtidigt väcktes till liv och förstärktes. Summan blev större än delarna och den hemliga faktorn var alkohol. Ett glas vin gjorde honom omtänksam, varsam, uppmärksam och rolig. Han blev sitt bästa jag och jag älskade att se honom så, att visa upp honom så och vara tillsammans med honom.

Idag är charmen försvunnen och den enda summan som växer är antalet glas.

Jag upptäcker att han dricker mer och mer alkohol

De trevliga middagarna med hänförda gäster blev återkommande företeelser och på sätt och vis också beroendeframkallande – för min del den sociala aspekten och för min mans del alkoholen. Det tog lång tid för mig att inse det, men till slut förlorade middagarna sin glans, gästerna gick tidigare och tidigare och återbuden blev fler och fler. Till slut satt vi där ensamma.

När jag frågade honom varför han trodde att våra gäster lämnade återbud så ofta svarade han att det inte gjorde något för ”nu räcker drinkarna längre” följt av frågan ”vill du ha en?”. Då slog det mig att en av våra gäster vid ett tillfälle på skämt hade sagt att det inte är ”lika kul att supa längre”.

Nu föll bitarna på plats, nu såg vad våra försvunna gäster redan hade sett – min man dricker för mycket alkohol.

Han dricker stora mängder alkohol

Det var en smärtsam upptäckt att inse att min man har problem med sitt drickande. Det väckte till liv så många känslor på samma gång; jag var arg, ledsen, besviken, frustrerad – på mig själv, på honom, på våra vänner som inte sagt något. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till.

Till slut gjorde jag det värsta jag kunde ha gjort, jag exploderade och släppte lös alla känslor som hade byggts upp – jag skrek och anklagade honom för att vara beroende av alkohol och krävde att han måste få hjälp att sluta dricka. Föga förvånande hade det inte avsedd effekt.

Han erkände att hans alkoholkonsumtion har ökat och att han förvisso dricker varje dag men det är ju bara för synergieffektens skull, ”maten blir så mycket godare då”. Sedan ställde han frågan ”när såg du mig full och berusad senast?”. Den frågan ställde mig helt för vid närmare eftertanke insåg jag att det var flera år sedan han var påtagligt full och berusad.

Jag ville tro honom och bad honom att bevisa att han inte har problem sitt drickande för min skull. Du kan väl ha en vit månad förslog jag, ”inga problem svarade han”. Det gick en vecka innan jag upptäckte att han ljugit och druckit varje dag sedan sitt löfte.

Han är aldrig full men han behöver alltid dricka alkohol och så har det varit under lång tid, flera år faktiskt.

Vad innebär det att vara beroende av alkohol?

Det är lätt att lura sig själv när det gäller alkoholproblem och det är lätt att identifiera alkohol som ett problem endast när alkoholen har orsakat stora problem i vardagen som det uppenbarligen har gjort för de stackarna som samhället brukar kalla A-lagare. Men alkoholproblem innebär mer än så och börjar långt tidigare än så. Några frågor man kan ställa sig, som kan tyda på att man håller på att tappa kontrollen kring sitt drickande är:

 • Har jag kontroll över hur mycket jag dricker?
 • Har alkoholen en stor plats i mitt liv?
 • Tycker personer i min närhet att jag dricker för mycket?

Tecken på att man dricker för mycket

Någon har gått över gränsen när han blir en fara för sig själv eller sin omgivning. När någon blir medvetslös p.g.a. av alkohol har personen uppenbarligen druckit för mycket, men det är inte det enda tecknet. Följande skulle kunna vara tecken på att man har alkoholproblem.

 • Alkohol är nödvändigt för att vara glad. Man måste dricka för att kunna slappna av, umgås och ha roligt, eller för att hantera problem.
 • Man dricker mer än tidigare. Man dricker oftare, drinkarna har blivit starkare, och man behöver dricka mer för att uppnå samma känsla som tidigare.
 • Drickandet har lett till problem hemma eller på jobbet. Man lägger till exempel mer pengar på alkohol än man har råd med.
 • Man fattar farliga beslut när man har druckit, som att köra bil eller andra motordrivna fordon.
 • Andra är oroliga över ens drickande. När de säger något går man i försvarsställning. Man försöker dölja sitt drickande för andra, eller så ljuger man om hur mycket man dricker.
 • Man har svårt att sluta. Man har försökt dra ner på drickandet eller sluta helt, men det går inte.

Vad är medberoende?

Att vara medberoende är ett beteende som kan uppstå hos personer som lever nära eller tillsammans med en missbrukare eller en alkoholist. En person som är medberoende är helt upptagen av att övervaka och hantera den beroende. En person som är medberoende anpassar sin personlighet och sitt beteende efter den som är beroende i hopp om att kunna hjälpa.

Vanliga symtom på medberoende

Att vara medberoende är ett beteende med flera olika symtom. Följande är några vanliga symtom

 • Du vill gärna kontrollera någons missbruk och du upplever tomhetskänslor när du inte har någon att sköta om.
 • Du har en negativ självbild och låg självkänsla.
 • Du sätter ofta andras intressen före dina egna.
 • Du ser sällan (eller aldrig) till egna behov.
 • Du anpassar dig ständigt efter andras humör och vilja.
 • Du engagerar dig lite väl mycket i andra och deras problem.
 • Du är väldigt trogen och empatisk.
 • Du har svårt att säga nej och sätta gränser.
 • Du dras till destruktiva personer och har svårt att ta dig ur destruktiva relationer.
 • Du har svårt med intimitet och att prata om känslor och behov.

Bli fri från ett medberoende och må bra

Det går att bli fri från ett medberoende, men det krävs ansträngning och hjälp. Ofta är medberoendet ett väldigt inarbetat beteende. Ett bra första steg för att lyckas kan vara att gå en anhörigkurs. Där kan den medberoendes behov utforskas i en trygg miljö. Genom att träffa andra som befinner sig i liknande situationer går det ofta att komma fram till en del insikter om sitt beteende. Det är också befriande att inse att man är långt ifrån ensam om den här typen av problem.

Få hjälp att sluta dricka och må bra

Ta kontrollen är en behandling som pågår i 6 månader och hjälper dig med riskabel alkoholkonsumtion att kunna kontrollera ditt drickande.

6-dagarsmodellen är speciellt framtagen för att effektivt hjälpa dig som har ett socialt fungerade liv som fastnat i ett missbruk. Du tillbringar sex dagar på vårt behandlingscenter och resterande del av behandlingen som pågår i ett år, sker på distans.

Vi tar emot klienter från hela landet och har metoder som fungerar oberoende på vart man bor.

Kontakta oss så hjälper vi dig att se vilken behandling som kan passa just din situation.